Εγγύς Υπέρυθρη Τηλεπισκόπιση
Μια αεροφωτογραφία ανεξάρτητα με τον τύπο της, παγχρωματική, έγχρωμη ή έγχρωμη υπέρυθρη, βασίζεται στο γεγονός ότι κάθε στοιχείο της επιφάνειας του εδάφους ανάλογα με την κατάσταση του απορροφά ένα μέρος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινογραφίας και αντανακλά την υπόλοιπη η οποία μπορεί να καταγραφεί από έναν φωτογραφικό δέκτη. Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα αντικείμενα παρουσιάζουν αμελητέα ανακλαστικότητα στο κανάλι του εγγύς υπέρυθρου, ωστόσο η υγιής βλάστηση παρουσιάζει υψηλή ενώ αντίθετα τα άρρωστα καταπονημένα και εκτεθειμένα σε ξηρασία φυτά έχουν μειωμένη ανακλαστικότητα. Επίσης η ανακλαστικότητα στο κανάλι του εγγύς υπέρυθρου εξαρτάται έντονα από τον τύπο και το είδος της βλάστησης δίνοντας το δικαίωμα της κατηγοριοποίησης της.
Η AeroPhoto Co Ltd χρησιμοποιεί το κανάλι του εγγύς υπέρυθρου (NIR channel) για να προσφέρει σημαντικά στην αξιολόγηση της υγείας, της πυκνότητας, της ταξινόμησης, της κατάστασης της βλάστησης αλλά και για να χαρτογραφήσει τη θαμμένη βλάστηση που βρίσκεται σε μεγαλύτερα βάθη. Οι εικόνες CIR αποτελούν ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο και όταν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα γεωχωρικά δεδομένα, μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων για τις ακόλουθες εφαρμογές:
Καθώς η κοινωνία μας αντιμετωπίζει όλο και μειωμένους πόρους και κεφάλαια, οι πληροφορίες που προέρχονται από τις υψηλής ακρίβειας εικόνες CIR γίνονται όλο και πιο πολύτιμες.
Υπερφασματική και Θερμική Εναέρια Τηλεπισκόπιση
Οι αερολήψεις αυτές, αφορούν κατά κύριο λόγο τη συλλογή δεδομένων για την ανίχνευση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σχετικά με το νερό, το έδαφος, το υπέδαφος, την αποτύπωση καταστροφών και την περιβαλλοντική έρευνα. Λαμβάνονται από υπερφασματικές (CASI) και θερμικές (TABI) κάμερες, οι οποίες είναι μοναδικές στην Ελλάδα και παρέχονται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και πιστοποιούνται κατάλληλα με επιστημονικά πρότυπα για την συμβολή τους σε ερευνητικά, επιστημονικά προγράμματα και όχι μόνο.
Οι υπερφασματικοί σαρωτές ή αλλιώς φασματόμετρα, είναι όργανα τα οποία λαμβάνουν φασματικές εικόνες σε πολλά, μικρού εύρους και συνεχόμενα φασματικά κανάλια της ορατής, εγγύς υπέρυθρης, και μέσης υπέρυθρης φασματικής περιοχής. Συλλέγουν από 200 ή περισσότερα κανάλια δεδομένων, γεγονός που επιτρέπει την κατασκευή ενός αποτελεσματικού συνεχόμενου φάσματος ανακλαστικότητας για κάθε εικονοστοιχείο στο τοπίο κατόπτευσης.
Ο σκοπός των υπερφασματικών σαρωτών είναι να επιτρέψουν τη διάκριση μεταξύ των γήινων χαρακτηριστικών, τα οποία παρουσιάζουν διαγνωστικά χαρακτηριστικά απορρόφησης και ανάκλασης σε πολύ στενά εύρη μήκους κύματος, που έχουν «χαθεί» στα σχετικά «τραχεία» εύρη μηκών κύματος των διάφορων φασματικών καναλιών ενός συμβατικού πολυφασματικού σαρωτή.
Εφαρμογές υπερφασματικής τηλεπισκόπισης ανά κατηγορία
Γεωργία
Δασολογία
Γεωλογία / Εδαφολογία
Υδατικοί πόροι (ποτάμια, λίμνες, υπόγεια και παράκτια νερά, χιονοκάλυψη)
Περιβάλλον και χωροταξικός σχεδιασμός
Ανίχνευση παράνομων δράσεων / Ανίχνευση πηγών πετρελαίου
α) ανίχνευση μετασχηματισμένων μεταλλευμάτων,
β) ανίχνευση γεωβοτανικών ανωμαλιών (ασθένειες καλλιεργειών λόγω μεγάλων συγκεντρώσεων υδρογονανθράκων),
γ) ανίχνευση ορυκτών ασφάλτου στο έδαφος, και
δ) βιβλιοθήκη φασματικών υπογραφών εδαφών μολυσμένων από διαφυγές πετρελαίου.